Internet trgovina Klikni i kupi Korisnički servis 095 815 60 16 Brza i sigurna dostava na vašu adresu Pronađite nas na Facebooku!
Muški satovi Kravate Naušnice Ženski satovi Ogrlice Marame Igračke Prstenje Narukvice Etno lutke Privjesci za ključeve Foto albumi Didaktičke igračke Satovi Poklon set 1 Nakit od čelika Izdvojeno Željeznica Akcija Torbe Traktori Pljoske Igle za kravate

Dobro došli u našu internet trgovinu.

Naše autentične vlastite fotografije ponude, jamstvo su Vaše sigurne kupovine.

Poklon galerija

Facebook

PREDSTAVLJAMO VAM

Veru Vuksanović – sisačka lutkaricaVera Vuksanović iz Siska uspješno se bavi lutkarstvom već 20 godina.

Rođena je 1959. godine, a od ranih dana izuzetno ju je zanimalo šivanje pa se otuda i javila ideja za bavljenjem lutkarstvom, a dobro znamo da je šivanje jako važno za izradu lutaka. U rodnom selu Crncu, uvelike su se bavili šivanjem i izradom predmeta metodom ručnog rada, te je tako i gospođa Vera usvojila zanat šivanja učeći od svoje bake. Umjetnički nastrojena, svoju viziju svijeta je nastojala pretočiti u gotovo cijeloživotni rad na raznim suvenirima i sličnom. Isprva se hobi zasnivao na darivanju suvenira i ukrasa dragim ljudima i prijateljima, no ubrzo se pretvorio u ozbiljan posao.

Lutke se izrađuju u kućnoj radinosti na vrlo kompliciran i zahtjevan način pa se iz toga razloga rade u vrlo malim serijama. Osnovna lutka se izrađuje od žičane konstrukcije; zatim se koristi vatirano punjenje i spužva, a nakon toga se lutke oblače raznim materijalima (tkanina, juta, svila, koža...)

Za aranžmane i lutke koriste se prirodni materijali poput raznih trava, korijenja, šiba, slame, kukuruzovine, mahovine, školjki, kože, sjemenki, tikvica i gljiva.

Što se tiče vještica, one su unikatne i prva ljubav gospođe Vere. Kako ona kaže, izrađuje ih sa pozitivnom energijom i želi da samo uveseljavaju svoje domaćine kao i sve one koji ih primjete. Izrađuju se prema narudžbi i posebnim željama u veličinama od cca 30 cm + metla pa sve do 1 m visine i više. S obzirom da im se lica izrađuju posebnom tehnikom, iglom i koncem, postiže se različit izgled lica (veso, tužan, lijep, ružan itd.)

Anđeli imaju neiscrpne mogućnosti izbora materijala od kojih se mogu raditi (svile, kože, kukuruzovine, jute, školjki, duhana itd). To su lutke prigodne za poklone u vrijeme Uskrsa i Božića no mogu biti i ukras tijekom cijele godine. Vrlo su lagani, sa šupljinom u sredini, tako da su prigodni i za vrh bora u Božićno vrijeme.
Visine su cca 25 – 30 cm.

Lutke u narodnim nošnjama rade se s posebnom preciznošću i pazi se na detalje, izrađuju se prema enciklopedijama hrvatske narodne nošnje, te su sve lutke unikatne i vrlo autentičnih uzoraka. Izrađuju se u tri veličine: 15cm, 35 cm i 45 cm.

Gospođa Vera se posebno bavi očuvanjem tradicijske kulture posavskog kraja, na način da otkupljuje djelove oštećenih posavskih narodnih nošnji izvezenih vrijednim rukama žena, nekad davno, uz svijetlo svijeća ili petrolejskih lampi, te ih pretače na svoje lutke kako bi kultura i povijest živjele dalje i ostale sačuvane za slijedeće naraštaje.

Njezine su lutke već obišle Hrvatsku i svijet uz mnoga priznanja a najveći uspjeh gospođe Vere je što su njezine lutke izabrane kao predstavnice Hrvatske na međunarodnoj izložbi lutaka u Japanskom gradu Higashi Kagawa (poznat kao grad lutaka).


Slavonka obučena u nošnju iz Đakova
(ĐAKOVAČKA CRNA ZLATARA U JAPANU)Posebno nam je zadovoljstvo da Vam možemo ponuditi u našoj internet trgovini
radove naše sugrađanke, lutkarice Vere Vuksanović.

Prijava i registriranje Košarica